Στη Μόσχα την Παρασκευή η κηδεία του Αλεξέι Ναβάλνι

Συνεργάτες του πολιτικού και ακτιβιστή, που πέθανε υπό ακόμη αδιευκρίνιστες συνθήκες σε φυλακή της αρκτική Ρωσίας, κατηγόρησαν το Κρεμλίνο ότι ανέκοψε τις προσπάθειές τους να οργανώσουν μια μεγαλύτερη εκδήλωση μία ημέρα νωρίτερα

Την Παρασκευή 1η Μαρτίου, στη ρωσική πρωτεύουσα, θα πραγματοποιηθεί τελικά η νεκρώσιμη ακολουθία και η ταφή του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι.

Συνεργάτες του πολιτικού και ακτιβιστή, που πέθανε υπό ακόμη αδιευκρίνιστες συνθήκες σε φυλακή της αρκτική Ρωσίας, κατηγόρησαν το Κρεμλίνο ότι ανέκοψε τις προσπάθειές τους να οργανώσουν μια μεγαλύτερη εκδήλωση μία ημέρα νωρίτερα.

Σε ανάρτησή της στο X, η εκπρόσωπος του Αλεξέι Ναβάλνι, Κίρα Γιαρμίς, ανέφερε πως η ακολουθία για τον Ναβάλνι θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Παρασκευή στις 14:00 ώρα Μόσχας (13:00 ώρα Ελλάδας) στην Εκκλησία της Εικόνας της Μητέρας του Θεού στην περιοχή Μαρίινο όπου ζούσε ο Ναβάλνι. Επίσης, ότι θα ταφεί στη συνέχεια στο κοιμητήριο Μπορισόφσκογε, το οποίο βρίσκεται στην άλλη πλευρά του ποταμού Μόσχοβα προς τον νότο.

Οι ακολουθίες αυτές, των οποίων προΐσταται ένας ιερέας με τη συνοδεία χορωδίας, επιτρέπουν συνήθως στον κόσμο να περάσει δίπλα από το ανοικτό φέρετρο του νεκρού για να τον αποχαιρετήσει. Η ρωσική ορθόδοξη εκκλησία που επελέγη είναι ένα επιβλητικό λευκό κτίριο με πέντε τρούλους σε ένα προάστιο της νοτιοανατολικής Μόσχας.

Η κηδεία του 47χρονου Ρώσου πολιτικού, που υπήρξε από τους σκληρότερους επικριτές του Βλαντίμιρ Πούτιν, αναμένεται να προσελκήσει πολύ κόσμο και εκφράζονται φόβοι ότι η αστυνομία θα χρησιμοποιήσει την τελετή και τη συγκέντρωση ως αφορμή και ευκαιρία να συλλάβει υποστηρικτές του, καθώς το Κρεμλίνο τους χαρακτηρίζει «εξτρεμιστές υποστηριζόμενους από τις ΗΠΑ».

Οι συνεργάτες του Ναβάλνι κατηγορούν τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι έβαλε να τον δολοφονήσουν επειδή ο Ρώσος ηγέτης φέρεται να μην μπορούσε να ανεχθεί τη σκέψη ότι ο Ναβάλνι θα αφηνόταν ελεύθερος σε μια πιθανή ανταλλαγή κρατουμένων, χωρίς ωστόσο να έχουν δώσει δημοσίως αποδείξεις για να υποστηρίξουν αυτήν την κατηγορία. Υπόσχονται πάντως να ανακαλύψουν πώς δολοφονήθηκε και από ποιον.

Το Κρεμλίνο αρνείται ανάμιξη του κράτους στον θάνατό του και είπε πως δεν γνωρίζει σχετικά με οποιαδήποτε συμφωνία για απελευθέρωση του Ναβάλνι πριν από τον θάνατό του. Επίσης, το πιστοποιητικό θανάτου του, σύμφωνα με υποστηρικτές του, αναφέρει ότι πέθανε από φυσικά αίτια.

Ναβάλναγια: «Αρχηγός τρομοκρατικής οργάνωσης ο Πούτιν»

Η χήρα του Αλεξέι Ναβάλνι, που μίλησε στο Ευρωκοινοβούλιο, δήλωσε ότι φοβάται ότι θα γίνουν συλλήψεις κατά την κηδεία. «Η κηδεία θα γίνει μεθαύριο και δεν ξέρω ακόμα αν θα είναι ειρηνική ή αν η αστυνομία θα συλλάβει όσους θα έχουν έρθει για να πουν αντίο στον Αλεξέι», είπε.

«Ο Πούτιν είναι ο αρχηγός μιας εγκληματικής οργάνωσης. Αυτή περιλαμβάνει δηλητηριαστές και δολοφόνους, αλλά αυτοί δεν είναι παρά ανδρείκελα. Το σημαντικότερο είναι οι κοντινοί στον Πούτιν άνθρωποι – οι φίλοι του, οι συνεργάτες του, αυτοί που φυλάνε τα χρήματα της μαφίας», είπε στους ευρωβουλευτές στο Στρασβούργο η Γιούλια Ναβάλναγια.

Η Γιούλια Ναβάλναγια στο Στρασβούργο, χειροκροτούμενη από την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα | AP Photo/Jean-Francois Badias
«Εσείς και όλοι εμείς πρέπει να πολεμήσουμε την εγκληματική οργάνωση. Και η πολιτική καινοτομία ως προς αυτό είναι η εφαρμογή των μεθόδων καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος, όχι πολιτική αντιπαράθεση. Οχι δηλώσεις ανησυχίας, αλλά η αναζήτηση συνεργών της μαφίας στις χώρες σας, διακριτικών δικηγόρων και χρηματοοικονομικών παραγόντων που βοηθούν τον Πούτιν και τους φίλους του να κρύβουν χρήματα», πρόσθεσε.

«Στον αγώνα αυτόν έχετε αξιόπιστους συμμάχους: υπάρχουν δεκάδες εκατομμύρια Ρώσοι που είναι αντίθετοι στον Πούτιν, αντίθετοι στον πόλεμο», είπε επίσης και σημείωσε: «Ο Πούτιν πρέπει να λογοδοτήσει γι’ αυτό που έκανε στην χώρα μου. Ο Πούτιν πρέπει να λογοδοτήσει γι’ αυτό που έκανε σε μία γείτονα και ειρηνική χώρα, ο Πούτιν πρέπει να λογοδοτήσει για όλα όσα έκανε στον Αλεξέι».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί